maanantaina, helmikuuta 17, 2014

MyDogDna-geenitestaus

Genoscoper on runsaan vuoden verran tarjonnut mahdollisuutta teettää koirastaan MyDogDna-passin. Alunperin tämä tuntui jopa hieman turhalta, koska ensimmäisten walesien tulokset olivat vain normaali-normaali-normaali-linjalla eikä monimuotoisuudesta juuri saanut käsitystä. Tämän kuluneen vuoden aikana kuitenkin rodusta on löydetty useita sairauksia, jotka periytyvät yksinkertaisesti ja joihin voidaan jalostuksella geenitestien avulla helposti vaikuttaa. Myös monimuotoisuutta on voinut tämän vuoden alusta verrata muihin spanielirotuihin ja rodun muihin yksilöihin. Omista koiristani on tutkittu kolme ja lisäksi yksi kasvattini. Kolmesta sijoitusnartustani tulokset tulevat toivon mukaan kevään aikana.

Tällä hetkellä MyDogDna kertoo koiran geeniperimästä kolmen eri osa-alueen suhteen:

1) perimästä perinnöllisten sairauksien suhteen. Nämä ovat yleensä autosomaalisesti yhden geeniparin kautta periytyviä sairauksia, joita koiraroduissa esiintyy. 

2) MyDogDNA -perimän terveysindeksi (Genetic Health Index, GHI) kuvaa koiran perimän terveyttä testattujen perinnöllisten sairauksien sekä mitatun perimän monimuotoisuuden pohjalta. Keskiverto koira saa indeksiksi 100, ja indeksin arvo on sitä suurempi, mitä geneettisesti terveempi koira on. Perinnölliset sairaudet ja tavanomaista suurempi samaperimäisyys laskevat perimän terveysindeksiä. Koiran GHI-arvo ei ole vakio, vaan se muuttuu testattujen koirien määrä kasvaessa. Perimän terveysindeksi muuttuu rotukohtaiseksi vasta kun rodun edustajista on testattu riittävän suuri otanta. 

3) Koiran geenien monimuotoisuudesta verrattuna muihin rotuihin, muihin spanielirotuihin ja oman rodun tutkittuihin yksilöihin. Monimuotoisuuden suhteen voidaan koiraa verrata muihin katsomalla heterotsygotian mediaania, joka on kaikilla roduilla 28,8 % ja ylösajavien koirien osalta 26,8 %.

Omista koiristani olen saanut seuraavanlaiset tulokset:

Jangas Gone with the Wind "Viima"
* normaali kaikkien tutkittujen sairauksien osalta
* GHI-indeksi 102 (eli ylittää jopa kaikkien rotujen keskiarvon)
* monimuotoisuus 28,9 % (eli ylittää jopa kaikkien rotujen keskiarvon)

Jangas Forget-Me-Not "Hertta"
* Munuaissairauden kantaja (ARHN (autosomaalinen resessiivinen perinnöllinen nefropatia); alun perin cockerspanielilta löydetty mutaatio)
* normaali muiden sairauksien osalta
* GHI-indeksi 97 (eli hieman alle keskiarvon)
* monimuotoisuus 27,3 % (eli suurempi kuin ylösajavilla koirilla yleensä, mutta pienempi kuin kaikkien rotujen keskiarvo) 

Jangas Enttententten "Essi"
* Walesinspringereillä tavatun lievän verenvuotosairauden kantaja (tekijä VII:n puutos) 
* normaali muiden sairauksien osalta
* GHI-indeksi 95 (eli hieman alle keskiarvon)
* monimuotoisuus 26,2 % (eli hieman alle yllösajavien koirien keskiarvon) 

Näiden lisäksi myös Jangas Field Fennel "Piko" on tutkittu.
 * Munuaissairauden kantaja (ARHN (autosomaalinen resessiivinen perinnöllinen nefropatia); alun perin cockerspanielilta löydetty mutaatio)
* normaali muiden sairauksien osalta
* GHI-indeksi 95 (eli hieman alle keskiarvon)
* monimuotoisuus 25,8 % (eli hieman alle ylösajavien koirien keskiarvon)
 
 Alla Hertan sivu perinnöllisten eroavuuksien suhteen. Hertta on merkitty isolla pallolla, Viima on pieni pallo Hertasta vasemmalla, Essi pieni pallo muiden walesien joukossa ja Piko neliö. Hertta ja Piko ovat siis sisaruksia, Essi niiden serkku ja Viima Essin siskontyttö. 



1 kommentti:

Vakketyöläinen kirjoitti...

Kiva tietopaketti! Olen tästä seurannut keskustelua Facebookissa mutta tämän postauksen myötä ymmärrän paremmin mistä on kyse.