keskiviikkona, kesäkuuta 27, 2012

Pentusuunnitelmia - Essin juoksu alkoi

Essi eli Jangas Enttententten tuli meille eilen hoitoon ja se oli minulla mukana agilitykisoissakin turistina, jossa australiankelpie Jesse oli kovasti ihastunut neidin hajuihin. Illalla katsoin tarkemmin ja odotettu juoksuhan se olikin alkanut. Essi on siis tarkoitus astuttaa ensi viikolla. Vielä tosin on hieman epävarmaa, kenellä... Todennäköisesti suuntaamme Ruotsinmaalle miehelään näin kesäloman kunniaksi. Jos kaikki menee hyvin, niin pentujen toivotaan syntyvän syyskuussa.
Jangas Enttententten (kuva Aino Väyrynen)

Essi on todella mukava ja ystävällinen walesilainen. Neiti on palkittu SA:lla näyttelyissä ja suorittanut spanielien taipumuskokeen ensi yrittämällä. Essi on MH-luonnekuvattu ja kuvauksessa se oli varsin sosiaalinen, jonkin verran leikkisä, saalisviettinen eikä välittänyt äänistä tai ampumisesta mitään. Neidin luonteeseen voi tutustua myös objektiivisten kuvausten eli pentutestin ja MH-luonnekuvauksen kautta. Lähes koko Essin sisarusparvi on luonnekuvattu. 3-vuotias Essi harrastaa sisarustensa tavoin agilityä ja on saanut 0-tuloksen epävirallisten kisojen mölli-luokasta. Velipoika Dante on jo hienosti ehtinyt nousta Maxi3-luokkaan agilityssä ja napsinut muutaman SM-0:n, sisko Pipsa on saanut 0-tuloksen 1-luokassa ja sisaruksista moni on pärjännyt hyvin niin virallisissa kuin epävirallisissakin kisoissa. Sisaruksista yhteensä viisi (Sakke, Lotte, Ella, Essi ja Pipsa) on suorittanut taipumuskokeen hyväksystysti. Sakke-veli ja Ella-sisko toimivat myös käytännön metsästyskoirina, eritoten sorsajahdin noutavina lintukoirina. Essikin on ollut lupaava metsästyskoulutuksen suhteen. KoiraNetistä löytyvät kaikki neitokaisen tulokset. 

Essi on perusterve walesilainen, jolla on A lonkat ja terveet silmät. Myös sisarukset ovat olleet hyvin terveitä ja kaikilla tutkituilla (8 kpl) on terveet silmät ja siskoilla A tai B-lonkat, kahdella veljellä BC ja C lonkat. Myös Essin suku on hyvin pitkäikäistä ja perustervettä: isomummu Kati on nyt 14-vuotias, isovaari Harry 13 v., Veikka-vaari kuoli 11,5-vuotiaana ja Täplä-mummu on jo 9-vuotias. 10-vuotiaan Pooh-isän vanhemmat kuolivat 12-13 vuoden iässä.

Essi on pätevä koiruus agilityssä. Täytyy koittaa ottaa uusiakin videoita, näissä 8-12-kuukauden ikäinen vauhtitytsy painaltaa menemään. Viimeisessä ikää on jo 1,5 vuotta ja video on epävirallisista kisoista.



 




Ei kommentteja: