sunnuntaina, syyskuuta 05, 2010

Bio Sensor-ohjelma alkoi taas

Nuppu kahden vuorokauden ikäisten pentujensa kanssa

D- ja E- pentueiden tavoin aion käyttää tällekin pentueelle Bio Sensor-ohjelmaa. Tänään aloitimme tämän homman taas. Hauska oli heti nähdä eroja pentujen välillä: toiset protestoivat asiaa vastaan, mutta suurin osa oli ihan tyytyväisiä pienestä stimuloinnista huolimatta.

Bio Sensor-ohjelma suoritetaan pennuille 3-16 vuorokauden iässä kerran päivässä. Tämä on Yhdysvaltain armeijan 1970-luvulla kehittämä ohjelma, jonka tarkoitus on stimuloida pennun aivojen synapsien kehitystä. Pentujen hermoston kehitys on hyvin aktiivista juuri ensimmäisten viikkojen aikana, ja Bio Sensor-ohjelma kohdistuu juuri tuohon ikäkauteen. Aivosolujen välisten synapsien määrällä on vaikutus koko hermorakenteeseen. Mitä enemmän koiralla on synapseja aivosolujen välillä, sitä enemmän sillä on mahdollisuuksia käyttää aivokapasiteettiaan. Mitä aiemmin hermosto alkaa kehittyä, sitä enemmän synapseja ehtii syntyä kriittisen kehitysvaiheen aikana. Näin pennun hermosto kehittyy varhemmin ja niiden ongelmanratkaisukyky ja stressinsietokyky paranee. Samanaikaisesti Bio Sensor hyödyttää pentua myös sosiaalistamisen kannalta, ja menetelmä totuttaa pentua käsittelyyn. Hyvän hermoston ja stressinsietokyvyn omaava koira pystyy aikuisenakin oppimaan tehokkaammin, ja toimimaan paremmin vaativissakin tilanteissa. Ohjelman on todettu parantavan myös vastustuskykyä.

Ohjelma toistetaan kerran päivässä, mutta ei useammin, sillä liiallinen stressaaminen aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä. Pentu kerrallaan käydään kaikki viisi kohtaa läpi ja jokainen osio kestää 3-5 sekuntia:

1. Kosketusärsyke
Kutitetaan pentua yhden tassun varpaiden välistä vanupuikolla. Ei ole väliä ilmaiseeko pentu tuntevansa ärsykkeen vai ei.


2. Pää ylöspäin pystyasennossa
Pidetään pentua molemmissa käsissä niin, että se on pystyasennossa, pää hännän yläpuolella.


3. Pää alaspäin pystyasennossa
Kuten edellä, mutta pää alaspäin.

4. Selkäasento
Pidetään pentua selällään kämmenillä.

5. Lämpöärsyke
Asetetaan pentu mahalleen märälle, jääkaappikylmälle pyyhkeelle. Pentua ei estetä, jos se yrittää ryömiä pois alustalta.

Seuraavasta linkistä löytyy lisätietoja ja kuvia ohjelmasta:

Pentujen kuulumiset ensimmäisiltä päiviltä:
Eilen punnituksessa pikku-Tulppaanikin oli noussut takaisin syntymäpainoonsa. Kaikille pennuille oli tullut 20-30 grammaa lisää painoa. Eilen pennut painoivat 224-364 grammaa. Isoin oli pikku-Masi ja pienin Tulppaani. Muutamalle on tullut jo väriä ennen aivan vaaleanpunaisiin kirsuihin ja napanuorat ovat pudonneet pois yksitellen. Pennut tuntuvat muutenkin kasvavan ja vahvistuvan ihan silmissä. Pennut ovat erittäin tehokkaita "imureita" ja maitoa tuntuu suorastaan pulppuavan niiden kurkkuihin. Nuppu saakin ruokaa kolme kertaa päivässä pystyäkseen imettämään koko laumaa kunnolla. Valitettavasti äitimuorin maha on edelleen sekaisin istukoiden syömisestä, mutta se ei tunnu pahemmin haittaavan. Ulos tuore äiti haluaa muutaman kerran päivässä ja pari kertaa päivässä se kiertää remmissä korttelilenkin ja vetää jo vauhdilla kotiin lähestyessämme kotiporttia.

Tässä vielä kuvia pentujen rauhallisesta elämästä.

Masu täynnä maitoa (ikää yksi vuorokausi)

Tulppaanilla on jo tummaa väriä kirsussa (2 vrk iässä)

Koko lauma maitobaarissa

1 kommentti:

- Katri - kirjoitti...

Mukava huomata, että täällä suomenmaalla joku muukin kasvattaja harrastaa tätä sensorointia :) .
Meillä on ohjelmaa käytetty hyödyksi jo 2006 alkaen. Nyt parhaillaan menossa yhden pennun pentueen sensorointi.
Olisi mukavaa vaihtaa ajatuksia aiheesta enemmänkin!
-Katri Ilves Lokatin Welsh Corgit
www.lokatin.com